Shakin ja bridgen ohella taito- ja strategiapeleihin lukeutuva backgammon on kahdelle pelaajalle tarkoitettu lautapeli, jota on mahdollista pelata myös netissä. Kuten jokainen viimeistään tässä vaiheessa jo tietää, on tehtävänä yrittää syödä mahdollisimman paljon vastustajan nappuloita ja siirtää omat nappulansa toiseen päätyyn. Koska voittaja on se, joka saa nappulansa kaikkein nopeimmin perille, mitataan taitojen ohella myös nopeutta.

Vaikka taidoilla ja strategialla onkin suuri merkitys, edellyttää backgammon-voitto aina myös jonkin verran onnea. Näin on etenkin silloin, kun vastakkain on kaksi taidoiltaan yhtä vahvaa pelaajaa. Se, kuinka suuri merkitys onnella on, riippuu myös siitä, mitä backgammonin varianttia kulloinkin pelataan. Esimerkiksi uusintaheiton mahdollistava Roll-Over-Backgammon sisältää huomattavasti enemmän muuttuvia tilanteita, koska omaa huonoa heittoa tai vastavuoroisesti vastustajan hyvää heittoa on mahdollista korjata.

Sopivan variantin valinta voi ymmärrettävistä syistä tuntua vaikealta, mutta mikäpä estäisi kokeilemasta eri kokoonpanoilla vaikka kaikkia, tai kehittämään uusia, vieläkin jännittävämpiä variantteja! Kun ainoastaan mielikuvitus, luovuus ja backgammon-lauta ovat rajoina, on maailma käytännössä avoin.

Koska käytössämme oleva tila on valitettavasti rajallinen, esittelemme tässä tekstissä lyhyesti vain muutaman tunnetuimman variantin, eli Acey-deuceyn, Hypergammonin, LongGammonin, TriGammonin sekä Quadgammonin.

Acey-deucuey

Acey-deucey on backgammonin variantti, jonka aluksi pelaajilla ei ole laudoilla yhtään nappulaa. Pelin kuluessa tarkoituksena on saada aluksi nappulat laudalle ja lopuksi poistaa ne. Tätä varianttia pelattaessa tuplaaminen on mahdollista ja lisäksi näppärä pelaaja voi ansaita itselleen ylimääräisiä vuoroja. Acey-deucey perustuu taitojen lisäksi suuressa määrin onneen, joten se sopii hyvin myös eri tasoisten vastustajien pelivaihtoehdoksi.

Hypergammon

Hypergammon-pelissä kummallakin pelaajalla on laudalla ainoastaan kolme nappulaa. Pelin alkuasetelma on erilainen, sillä liikkeelle lähdetään tavallisesta versiosta poiketen ensimmäiseltä, toiselta ja kolmannelta kiilalta. Peli etenee tavallisen backgammon-pelin tavoin, mutta vähäisen nappulamäärän vuoksi vaihtoehtoja on huomattavasti perinteistä versiota vähemmän. Onnella on Hypergammonissa suuri merkitys, sillä syötäviä nappuloita on vähän.

LongGammon

LongGammon muistuttavaa huomattavan paljon perinteistä backgammon-peliä. Ainoa eroavaisuus on se, että tämän version alkuasetelmissa pelaajan nappulat on aseteltu vastustajan laudan ensimmäiselle kiilalle.

TriGammon

Kuten nimestäkin voi päätellä, on TriGammon tarkoitettu perinteisestä backgammonista ja muista varianteista poiketen kolmelle pelaajalle. Säännöt ovat tismalleen samat kuin tavallisessa backgammonissa, mutta pelin dynamiikka on erilainen johtuen siitä, että mukana on totuttua enemmän osallistujia.

QuadGammon

QuadGammon on neljälle pelaajalle tarkoitettu variantti. Perinteisen version säännöt pätevät, mutta peli on totuttua haastavampi, sillä jokaisella pelaajalla on kolme vastustajaa. Sopii esimerkiksi koko perheen peliksi tai viihdykkeeksi illanistujaisiin, mikäli kaikkien pelaajien taitotaso on suunnilleen sama.

Lisää variantteja?

Mikäli backgammon on todellinen luottoystäväsi, eikä yllä olevasta listauksesta ei löytynyt yhtään uutta pelivaihtoehtoa, ei syytä huoleen. Edellä mainittujen lisäksi olemassa on muun muassa jo aiemmin esiin tullut Nackgammon, jota pidetään yleisesti yhtenä kaikkein haastavimmista backgammon-varianteista.

Eri puolilla maailmaa on vuosituhansien saatossa pelattu useita, keskenään varsin samankaltaisia pelejä, jotka ovat luokiteltavissa backgammoniksi. Näihin kuuluu esim. venäläinen backgammon, jossa kumpikin pelaaja liikkuu samaan suuntaan.

Mikään ei luonnollisestikaan estä kehittelemästä omaa versiota tästä koukuttavasta lautapelistä, joka on valloittanut miljoonia ihmisiä ympäri maailman. Jos oma variantti houkuttelee, voi asian ottaa puheeksi esimerkiksi pelikavereiden kanssa. Viisaat päät yhteen lyömällä uusi variantti voi syntyä minuuteissa.

Koska backgammonin säännöt voivat peliporukasta riippuen hieman poiketa, on syytä sopia ennen pelaamisen aloittamista siitä, millaisia sääntöjä liittyy esimerkiksi tuplaamiseen ja onko ylimääräisiä vuoroja mahdollista saada.

Nettipelaamisen myötä voit tutustua myös eri puolilla maailmaa asuviin pelaajiin, joiden kanssa keskustelemalla voit saada loistavia ideoita myös omiin backgammon-kokeiluihisi. Kuten sanottua, pelistä tunnetaan erilaisia versioita eri puolilla maailmaa. Mikäpä olisikaan kiinnostavampi matkasuunnitelma, kuin maailmanympärimatka backgammon-trailin merkeissä. Äärimmilleen itsensä treenannut, nopeasti eri versioiden jujut omaksuva pelaaja voisi kaiken kukkuraksi tienata itselleen matkarahaa voittojen avulla.