Backgammon on ajattelua ja taktikointia vaativa peli, joten siihen on olemassa roppakaupalla erilaisia strategioita. Osa niistä ei vaadi pelin syvempää tuntemusta, joten ne sopivat mainiosti myös aloittelijalle.

Vaikka backgammon-pelin voi pienen onnenkantamoisen kautta voittaa silkalla tuurillakin, suuria numeroita heittämällä, on taito kiistaton valttikortti. Haluamme säästää aloittelevia pelaajia turhauttavilta häviöiltä, joten tarjoamme muutaman vinkin niille, jotka ovat vasta ottamassaan ensiaskeleitaan tämän kiehtovan pelin maailmassa. Pelin rakenteen ja toimintojen hahmottaminen on tärkeää, sillä se mahdollistaa omien strategioiden suunnittelun.

Backgammonin voi lyhykäisyydessään kiteyttää kolmeen toimintoon: syö, valloita, juokse. Nämä kolme toimintaa kuvaavat sitä, kuinka nopanheittoja voi käyttää backgammonia pelattaessa.

Syö hyvällä ruokahalulla

Vastustajan yksittäisen nappuloiden syöminen on yksi tehokkaimmista keinoista pelitoverin kukistamiseksi. Syötyäsi nappulan vastustaja joutuu nimittäin uhraamaan puolet seuraavasta heittovuorostaan siihen, että saa syödyn nappulansa takaisin peliin. Kaikkein kurjinta on se, että syöty nappula joutuu taivaltamaan tuskallistuttavan pitkän matkan koko pelilaudan poikki, ennen kuin sitä voi poistaa pelistä. Tämä on luonnollisestikin todella viheliäistä pelissä, jossa voiton vie lopulta se nopeampi pelaaja.

Mikäli oman vuoron aikana tarjoutuu mahdollisuus vastustajan kahden nappulan syöntiin, kannattaa siihen yleensä tarttua empimättä. Jos onnistut syömään oman vuorosi aikana kaksi vastustajan nappulaa, tuhraantuu tämän koko seuraava vuoro siihen, että nappulat saisi takaisin pelilaudalle. Hyvässä lykyssä onnistut sysäämään vastustajan piinalliseen kierteeseen, jossa hän menettää nappuloita taukoamatta, onnistuen tuomaan oman vuoronsa aikana vain yhden takaisin laudalle. Mikäli syöt tämän jälkeen yhden nappulan lisää, on vastusta jälleen siinä tilanteessa, että hänen tulisi oman vuoronsa aikana saada peliin kaksi nappulaa takaisin hinnalla millä hyvänsä.

Syöminen kannattaa jättää väliin ainoastaan silloin, kun se vaikeuttaisi omaa peliä esimerkiksi siten, että laudalle jäisi yksittäisiä, vastustajan täysin vapaasti syötävissä olevia yksittäisiä nappuloita, joita kutsutaan myös bloteiksi.

Valloita kuin viimeistä päivää

Valloittaminen merkitsee backgammonissa uusien kiilojen valtaamista. Tämä onnistuu siten, että kaksi tai useampi nappula sijoitetaan samaan kiilaan. Se, että yhdessä kiilassa on useampi nappula vaikeuttaa vastustajan liikkumista ja suojaa omia nappuloita.

Backgammonissa tärkeimpinä valloituskohteina voidaan pitää oman pelilaudan kuutta kiilaa, joista tärkeimmät ovat viides ja kuudes. Näihin sijoitetut nappulat odottavat kotiutusta ja ne hankaloittavat vastustajan peliä. Mikäli onnistut valtaamaan suurimman osan kotilautasi kiiloista, joutuu vastustaja varomaan syödyksi joutumista, koska nappuloiden saaminen takaisin peliin olisi tässä kohtaa todella vaivalloista.

Kaikkein paras tilanne on se, jos onnistut valtaamaan kaikki kotilautasi kuusi kiilaa ja syöt vastustajan nappulan, sillä tällä ei olisi mitään mahdollisuuksia saada nappulaansa takaisin peliin. Vaihtoehtoisesi vois myös vallata kuusi peräkkäistä kiilaa, joiden yli vastustajan on mahdotonta päästä.

Backgammon-pelin dynamiikka säilyy, jos onnistut rajoittamaan kiilassa olevan nappulamäärän kolmeen tai neljään. Tuolloin peli säilyy kiinnostavana ja elävänä, sillä pääset jatkamaan uusia kiiloja suorastaan jatkuvalla syötöllä.

On myös syytä muistaa, että arpakuutio tuppaa pyörähtämään ykköseen kuutosta harvemmin. Näin ollen on turvallisinta säilyttää oma nappula mahdollisimman lähellä vastustajan pelinappuloita silloin, kun väliä on vain muutaman askeleen verran. Muutoin paras turvaväli on luonnollisestikin mahdollisimman pitkä.

Juokse henkesi edestä

Backgammon-laudan äärellä adrenaliini on huipussaan silloin, kun edessä on kahden kotilaudasta kauimmaisina sijaitsevan nappulan saattaminen turvaan. Tuossa vaiheessa onkin viisainta käyttää kaikki heitot näiden nappuloiden liikuttamiseen, ja unohtaa muut siirrot hetkeksi.

Kahden taimmaisen nappulan siirtämistä kannattaa harkita ison heiton, joihin voi luokitella esimerkiksi luvut 64, 65 tai 66, aikana. Komealta kuulostava 65 on merkittävä lukema siksi, että sillä yhden takanappulan saa suoraan kiilaan 15. Luvulla 64 nappulan saa askeleen päähän turvapaikasta ja tuplakuutosten avulla takanappulat voi siirtää kiilaan 18, jossa ne voivat odotella rauhassa seuraavaa siirtoa, ilman uhkaa vastustajan toimenpiteistä.

Takanappuloiden siirto kuulostaa huomattavasti helpommalta verrattuna siihen, kuinka vaikeaa se on käytännössä. Yhtenä hyvänä strategiana onkin mahdollisimman aggressiivinen pelaaminen heti ensimmäisistä siirroista lähtien, jolloin vastustaja joutuu laittamaan kaiken energiansa siihen, että saa syödyt nappulansa takaisin pelilaudalle.